UTİB, ‘TEKSTİL TERBİYE SEKTÖRÜ'NDE ÖRNEK OLACAK
- UTİB, ‘TEKSTİL TERBİYE SEKTÖRÜ'NDE ÖRNEK OLACAK
- UTİB'İN YÜRÜTTÜĞÜ ‘TEKSTİL TERBİYE SEKTÖRÜNDE TEMİZ ÜRETİM İÇİN ÖRNEK MODELLERİN OLUŞTURULMASI' PROJESİ'NDE SONA GELİNDİ.
BURSA - Gerçekleştirdiği proje ve faaliyetlerle sektörün öncüsü konumunda olan Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) yeni bir projeye imza attı. Tekstil Sektöründe Entegre Kirlilik Önleme ve Kontrolü Tebliği'nin, terbiye işletmeleri tarafından doğru ve zamanında uygulanmasına yardımcı olmak ve tebliğin sektör ve ülke çıkarları açısından hedeflerine ulaşmasına katkı sağlamak amacıyla başlatılan ‘Tekstil Terbiye Sektöründe Temiz Üretim İçin Örnek Modellerin Oluşturulması' projesi Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından desteklenirken, UTİB'e bağlı Bursa Tekstil ve Konfeksiyon AR-GE Merkezi (BUTEKOM) tarafından takip edildi.
BURKAY'DAN ‘KALKINMA' VURGUSU
Firmaların daha az hammadde ve enerji kullanarak, daha az atık oluşturup, zararlı kimyasalları da kullanmadan temiz üretim yapmalarının yanında enerji verimliliklerinin yükseltilmesine yönelik örnek modellerin de geliştirildiği projede temiz üretim planlarının hazırlanması ile uygulanması konusunda 6 farklı firmada öncü ve model çalışmalar yapıldı. Bursa'da tekstil sanayisine yönelik bu projenin bugüne kadar Türkiye'de yapılanların en kapsamlısı olduğunu vurgulayan UTİB Başkanı İbrahim Burkay, Birlik önderliğinde gerçekleştirilen faaliyetlerin Türkiye geneline yayılmasını istediklerini belirtti. Güçlü bir ekonominin her şeyden önce, sağlıklı bir çevre ile mümkün olabileceğine dikkati çeken Burkay, "Türkiye'de, sürdürülebilir kalkınmayı temin etmek için bir takım güçlüklerin üstesinden gelinmelidir. Bu noktada UTİB'in büyük hedeflerle başlattığı bu projenin ekonomiye katma değer anlamındaki yansımalarını çok kısa süre içerisinde göreceğiz” dedi.
ÇEVREYE DE BÜYÜK KATKI
Uygulamalar kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayınlanan Tekstil Sektöründe Entegre Kirlilik Önleme ve Kontrol Tebliği'nin önemine de vurgu yapan İbrahim Burkay, "Tebliğ'de ele alınan temel konular, terbiye işletmelerindeki üretimin çevreye olabilecek olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi, hammadde ve enerji verimliliğinin artırılması ve ‘temiz üretim' teknolojilerinin kullanılmasıdır. Bu tebliğ ile işletmelerde MET, yani Mevcut En İyi Teknikler'in belirlenmesi ve 2014 yılı sonuna kadar uygulanması esastır” açıklamasını yaptı. Burkay, Tebliğ'in amacını da şu sözlerle ifade etti:
"Bu tebliğin amacı; tekstil sektörü faaliyetlerinin çevreye olabilecek olumsuz etkilerinin en aza indirilmesine, çevreyle uyumlu yönetiminin sağlanması için üretim sırasında suya, havaya ve toprağa verilecek her türlü emisyon, deşarj ve atıkların kontrolü ile hammadde ve enerjinin etkin kullanımına, temiz üretim teknolojilerinin kullanımına ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.”
TÜRK TEKSTİL FİRMALARI YEŞİL PAZARDAN PAY ALMALI…
Proje ile Türk tekstil sanayiini Bursa özelinde bu uygulamalarla tanıştırmak istediklerini kaydeden, Proje Akademik danışmanlarından, Prof. Dr. Şule Altun ise "Projedeki temel amacımız, dünyada var olan büyük yeşil pazardan, Türk tekstil firmalarının da pay almalarını sağlamak. Yüzde 40'lar civarında bir bilinçli tüketici profilinden söz edersek ve biz bunu yüzde 10 gibi düşünsek bile 60 milyar dolar civarında çok önemli bir pasta var. Biz Türk tekstilinin hem bu pastadan pay almasını hem de mevcut durumunu korumasını istiyoruz” şeklinde konuştu.
TEKSTİL SANAYİSİNE YÖNELİK ÇALIŞMALARIN EN KAPSAMLISI…
Bugün dünyada uluslararası çok sayıda büyük firmanın web sitesinde, ürünlerinin üretim ve kullanım aşamasından toprağa atılıp yok oluncaya kadar ki tüm süreçlerinde çevresel yüklerini hesaplayarak tüketicilerin bilgisine sunduğunu aktaran Proje Akademik danışmanlarından Prof. Dr. Mehmet Kanık da, bu çalışmaların, bir anlamda firmaların mevcut durumlarını görmeleri için bir check-up niteliği taşıdığını ve alınan sonuçlara göre firmaların proseslerini hem çevresel, hem de ekonomik yönden iyileştirmeleri için bir fırsat sağladığını söyledi.
Bursa'da tekstil sanayisine yönelik olarak gerçekleştirilen bu çalışmaların, bugüne kadar Türkiye'de yapılanların en kapsamlısı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kanık, BUTEKOM'un önderliğinde gerçekleştirilen bu faaliyetlerin, Türkiye geneline yayılmasına katkı koymak istediklerini de bildirdi.