UTİB'DEN, TÜRKİYE'YE ROL MODEL OLACAK PROJE…
19 MART 2012
■UTİB'DEN, TEKSTİL TEKNOLOJİLERİ İHRACAT LİDERLERİ PROJESİ
■ UTİB,ABD, BREZİLYA, ÇİN, HİNDİSTAN VE JAPONYA'YI MERCEK ALTINA ALIYOR
BURSA - Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği(UTİB), Tekstil Teknolojileri İhracat Liderleri Projesi kapsamında bir küme oluşturdu.Türkiye için de rol model olması hedeflenen proje kapsamında, sektörü temsiletme kabiliyeti olan ve tekstilin farklı alanlarında üretim ve ihracatgerçekleştiren güçlü 14 firma bir araya geldi. Hedef pazarlar ABD, Brezilya,Hindistan, Çin ve Japonya'ya ihracatı artırıcı çalışmalara başlanıyor.
Küme kapsamında bir araya gelen UTİB üyesi14 tekstil firmasının yöneticileri, Marigold Otel'de düzenlenen toplantıda buluştu.
Toplantı açılışında yaptığı konuşmada,dünya dış ticaretinin son 10 yıllık gelişiminde neredeyse 3 kattan fazlaarttığına vurgu yapan UTİB Başkanı İbrahim Burkay, 5,5-6 trilyon dolardan 16-17trilyon seviyelerine geldiğini söyledi. Öte yandan bu gelişimde tekstilsektörünün ise yüzde 80 düzeyinde artış gösterdiğini hatırlatan Burkay, "Bizimbu oyun sahasında karlılığa oynamamız gerekiyor. Büyüklükle ilgili planların busektörde işi yok, hedef mutlaka karlılık olmalı. 240 milyar dolarlık tekstilsektöründe Türkiye, 8 milyar dolarlık bir pay sahibi. Geçtiğimiz yıl ki ihracatartışımız Türkiye ortalamasının 3,5 puan üzerinde. 2011 bizler için son dereceiyi geçti ve tekstil sektörü yüzde 23 ihracat artışı gerçekleştirdi” dedi.
Bu artışın temelinde Avrupalı oyuncularınciddi anlamda güç kaybetmesinin etkili olduğunu aktaran Burkay, rakiplerinmüşterilerinin kendilerine geldiğini ve bunun pazar paylarını artırmalarınısağladığını dile getirdi. Sektörün en önemli ihtiyacının şu anda yeni pazarlarolduğunu ve dünyada hızla gelişen contract tekstil sektörüne yönelmek olacağınıvurgulayan Burkay, "Hedef pazarları seçerken hedef ürünleri de seçmemiz ve düzmallardan ziyade inovatif, moda ve trend yaratacak ürünleri geliştirmemizgerekiyor. Öte yandan contract tekstil sektöründe çok önemli platformlaroluşturuluyor dünyada. Bizim bu işi ciddi anlamda önemsememiz veprofesyonelleştirmemiz gerekiyor. Maalesef ülkemizde contract tekstil sektörüistenilen düzeye gelebilmiş değil. Bu durumu geliştirmemiz şart” diye konuştu.
PROJEKAPSAMINDA HEDEF ÜLKELER: ABD, BREZİLYA,HİNDİSTAN, ÇİN VE JAPONYA
Kümelenme projesi kapsamında ABD, Brezilya,Hindistan, Çin ve Japonya'nın hedef ülkeler olarak seçildiğini ve sektördeciddi ithalat hacmi olmasına karşılık Türkiye'den tekstil ihracatının istenilendüzeye ulaşamadığı bu ülkelere yönelik ihracatı geliştirici projeler üretilmesigerektiğini kaydeden Burkay, küme içerisinde yer alan 14 firmanın artık birbütün halinde hareket edeceğini ifade etti. Projeyle farklı sektörler açısındanda rol model olmayı hedeflediklerini belirten İbrahim Burkay, destek miktarınınyüzde 75 olduğu projede 2 milyon 850 bin dolarlık harcamanın, 2 milyon 150 bindolarının UTİB tarafından karşılanacağını söyledi. 3 yıl boyunca devam edecekprojede ihtiyaç analizi, eğitim, danışmanlık, yurtdışı pazarlama, alım veticaret heyetleri ve tanıtım ve imaj oluşturma gibi faaliyet alanlarınınolduğunu belirten Burkay, Türk tekstil sektörünü pazarlama, koleksiyon vetasarımda ön plana çıkarmak amacıyla girişimlerini dünya nezdinde sürdüreceklerinisözlerine ekledi.
Toplantıda Tekno Yönetim Sistemleri Eğitimve Danışmanlık'tan Makine Yüksek Mühendisi Ramazan Karakök de, kümelenmeprojesi kapsamında katılımcı firmaların eğitim ve danışmanlık ihtiyaç analizineilişkin bilgiler verdi.