BURSA VE TÜRKİYE'NİN EN ÖNEMLİ İHRACAT ÜRÜNLERİNDEN OLAN KİRAZ, “ULUSLARARASI TİCARETİ İLE BURSA'DA KİRAZ” PANELİ İLE ELE ALINDI…

 

6 HAZİRAN 2013

 

- UYMSİB BAŞKANI DR. SALİH ÇALI: "2023 YILINDA 500 BİN DOLARLIK KİRAZ İHRAÇ ETMEYİ PLANLIYORUZ…”

BURSA- UYMSİB, Türkiye'nin lider olduğu kiraz üretimini, ihracata da yansıtmak için kolları sıvadı. Bursa Valiliği tarafından 2013 yılının kiraz, çilek ve ipekböceği yılı ilan edilmesinden sonra UYMSİB kirazın geleceğini şekillendirmek için "Uluslararası Ticareti İle Bursa'da Kiraz” paneli düzenledi.

Bursa Valiliği himayesinde; Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği'nin (UYMSİB) ortaklaşa gerçekleştirdiği panelin açılış konuşmasını yapan UYMSİB Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Salih Çalı, "Kiraz panelimiz ile başta üreticilerimiz olmak üzere konuyla ilgili Bakanlık, Üniversite ve İhracatçılarımız ile Sivil Toplum Kuruluşları temsilcilerini bir araya getirmek; aynı ortamda sorunlarımızı paylaşıp daha neler yapabileceğimizi konuşmak ve buradan daha güçlü çıkarak herkesin ortak bir akılla hareket edebileceği bir zemin oluşturmayı amaçlıyoruz” dedi.

Türkiye'nin dünya kiraz üretiminde ilk sırada yer aldığını açıklayan Dr. Salih Çalı, "Türkiye olarak kiraz ihracatında ise ABD'nin ardından ikinci sırada yer alıyoruz. Yıllar itibarıyla iniş-çıkışlar gösteren kiraz ihracatımız 2012 yılında miktar olarak 57 bin ton değere ulaşarak 160 milyon dolar ile rekor kırmıştır” diye konuştu. Türkiye'de yaklaşık 450 bin ton kiraz üretimi yapıldığını, Bursa'nın ise bu rakamın yaklaşık 26 bin tonunu oluşturduğunu belirten Dr. Çalı, "UYMSİB olarak kiraz ihracatında payımız yaklaşık 5 bin ton karşılığı 23 milyon dolar olmuştur. Türkiye ortalama ihraç fiyatı 2.80 dolar/kg iken UYMSİB'in 4.60 dolar/kg olmuştur. Yani, UYMSİB olarak kiraz ihracatımız katma değeri daha yüksek olmuştur. Bu değer artışında ihracatçılarımızın başarısı, ileri teknoloji kullanması ve ürünlerini daha üst düzey pazarlara satabilmesidir” şeklinde konuştu.

"2023 yılında 500 bin dolarlık kiraz ihraç etmeyi planlıyoruz…”

Türkiye'nin, üretime müsait verimli ve geniş tarım alanları, değişik bölgelerin ekolojik farklılıkları sayesinde meyve ve sebzelerinin iyi koşullarda ve kaliteli olarak yetişebildiği nadir ülkelerden biri olduğunu söyleyen Dr. Salih Çalı, "UYMSİB olarak amacımız coğrafyadan kaynaklı bu üstünlüğümüzü değerlendirip, ürün çeşitliliği sağlamak pazar odaklı iyi tarım uygulamalı üretimi yaygınlaştırarak katma değerli ürün ihracatı potansiyeli oluşturmaktır” dedi. Kiraz ihracatı için yol haritalarını belirlediklerini de belirten Dr. Çalı, "Üretimimizin, 5 yılda en az dörtte birini ihraç etmeyi hedefliyoruz. 2023 yılı için öngördüğümüz 13 milyar dolarlık YMS ihracatının da minimum 500 bin dolarını da kirazdan almayı hedefliyoruz” açıklamasında bulundu.

Vali Harput: "Türk tarım ürünleri dünyada aranılır hale geldi…”

Bursa Valisi Şahabettin Harput ise, "Bursa, otomotiv ve tekstil kenti olarak bilinir; ancak aynı zamanda bir tarım şehridir. Bursa bir su, tarih ve kültür şehridir. Bu değerlerin farkında olarak kentimizin gelecekte daha ilerlere taşımalıyız” dedi. Bursa'nın önemli bir sanayi şehri de olduğunu söyleyen Vali Harput, "Sanayi bir bölgenin kalkınması için oldukça önemli; ancak tarım da özellikle son yıllarda ön planda yer alıyor. Bizde Bursa Valiliği olarak kentimizin sembol ürünlerine dikkat çekmek için 2010 yılında Bursa Siyah İnciri, 2011 yılında armut, 2012 yılında domates, biber, şeftali bu yıl ise kiraz, çilek ve ipekböceği yılı ilan ettik” diye konuştu. Yıllara göre belirledikleri tarım ürünleri hakkında çalışmalar yapıldığını söyleyen Harput, "Paneller başta olmak üzere yaptığımız çalışmalar neticesinde armut ve incir ihracatında yaşadığımız sıkıntılar geçmişte kaldı. Bir üreticinin yaptığı hatayı tüm üreticiler çekiyordu; ancak hayata geçirilen çalışmalar ile sıkıntıları aştık ve Türk tarım ürünleri dünyada aranılır bir hale geldi” şeklinde konuştu.

Panelde, kiraz üretimi ve ihracatını konusu masaya yatırıldı…

Açılış konuşmalarının ardından geçilen ve UYMSİB Başkanı Dr. Salih Çalı'nın başkanlığını yaptığı panelde konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü Bitki ve Bitkisel Sınır Kontrol Daire Başkanı Muharrem Selçuk, ilaç kalıntıları konusunda yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Muharrem Selçuk; Türkiye'nin tarım ekonomisi olarak 7'inci, tarım arazisi olarak 12'inci ve ilaç kullanımında ise 19'uncu sırada olduğunu söyleyerek, "İlaç kullanımı açısından bu rakam düşük bir rakamdır. Tarımsal üretimde ilacın en az tercih edilen çözüm olması gerekir. Kalıntı konusu ihracatımızın da önündeki en büyük engellerden biridir” dedi.

Alara Tarım A.Ş. CEO'su Kerim Taner ise ‘Uluslararası Ticarette Kirazın Yeri' konusu hakkında katılımcılara bilgiler aktardı. Son 20 yılda dünyada kiraz üretimin yüzde 83 arttığını söyleyen Kerim Taner, "Şili, son 5 senedeki atılımı ile dünyanın ilk 3 üretici ülkesi içinde ilk sırada yer alıyor. Türkiye ise ABD'nin ardından 3'üncü sırada bulunuyor” diye konuştu. Taner ayrıca, Türkiye'nin özellikle 2000'li yılların başında önemli bir ihracat artışı gerçekleştirdiğini ifade etti. Taner, "Kiraz konusunda ihracatçıya verilen bir devlet desteği yok. Olmaması da daha iyi. Eğer devlet desteği olsaydı sektörde tecrübesi olmayan kişiler bu işe girecekti ve ürünün kalitesi düşecekti. Çok üretim iyi üretim demek değildir” şeklinde konuştu.

Panelde ayrıca Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Hatice Gülen, ‘Kirazda Çeşit Seçiminin Önemi' konusunda bir sunum yaptı.

İlgili Fotoğraflar