UYMSİB KOORDİNATÖRLÜĞÜNDE YÜRÜTÜLEN ‘BURSA SİYAHI İNCİR İÇİN İLEK İNCİRİ ÇEŞİT VE TİPLERİNİN SAPTANMASI VE İLEK BAHÇESİNİN KURULMASI' PROJESİNİN TAN

29 KASIM 2014


- UYMSİB'DEN BSİ İLEKLEMESİNE KÖKLÜ ÇÖZÜM…

- UYMSİB, BURSA SİYAHI İNCİR İÇİN ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRÜYOR…

BURSA - Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) koordinatörlüğünde yürütülen ‘Bursa Siyahı İncir İçin İlek İnciri Çeşit ve Tiplerinin Saptanması ve İlek Bahçesinin Kurulması' projesinin Tanıtım ve Ara Rapor Görüşme Toplantısı geçtiğimiz gün Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Konferans Salonu'nda yapıldı. Toplantıda katılımcılara proje başlangıcı hakkında bilgiler veren UYMSİB Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Salih Çalı, projenin şu an ilerleme sürecine girdiğini belirtti.

Bursa Vali Yardımcısı Hüseyin Eren ve UYMSİB Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Salih Çalı'nın da hazır bulunduğu toplantıya, Tarım Bakanlığı, Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Mudanya, Nilüfer, Osmangazi ilçe tarım müdürlükleri, TAGEM, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü, Aydın İncir Araştırma Enstitüsü, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, Gıda Araştırma Enstitüsü Müdürü, üretici köy muhtarları, Bursa Siyahı İncir üreticileri ve ihracatçı firma temsilcileri katıldı.

İleklemeye köklü çözüm…

İncirin oluşabilmesi için ileklemenin şart olduğunu dile getiren Dr. Çalı, "Bildiğiniz gibi İncir meyvesinin oluşabilmesi için erkek ilek incirine ihtiyaç var. Bu incir de esas olarak Ege bölgesinden temin ediliyor. Fakat bu belirli bir kontrol ve sertifikasyon denetiminden ne yazık ki geçmiyor. Biz bu soruna köklü bir çözüm arayışı için bu projeyi başlattık ve 5 önemli kuruluş bir araya geldik. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü, Yalova Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü, Aydın İncir Araştırma Enstitüsü, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve UYMSİB olarak bir araya geldik ve ‘Bursa Siyahı İncir İçin İlek İnciri Çeşit ve Tiplerinin Saptanması ve İlek Bahçesinin Kurulması' projesini geliştirdik” ifadelerini kullandı.

Proje 3 yıl sonra da devam edecek…

Proje ile Bursa Siyahı İncir çeşidinin tozlanmasında kullanılabilecek en uygun ilek çeşit ve tiplerinin belirlenmesi ve bunlarla ilek bahçesi kurulmasının amaçlandığını vurgulayan Dr. Çalı, "Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Ar-Ge Projeleri Destekleme Fonu tarafından destek alan projemiz, ilk etapta 3 yıl sürecek ve sonrasında da devam edecektir” dedi.

Projeye destek veren ihracatçı firmalara da teşekkür eden Dr. Salih Çalı, "Bursa Siyahı İncir ile ilgili projemize destek veren Bursa kökenli firmalarımız Alara Tarım, Bazar, Figer, Alanar ve Mevsim Gıda'ya birliğimiz adına özellikle teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

BSİ ihracatında rekor…

Bursa Siyahı İncir ile ilgili son 6 yılda ihracat alanında yaşanan değişimleri de aktaran Dr. Salih Çalı, 2009 yılından 2014 yılına kadar Türkiye'nin Bursa Siyah İnciri ihracatında 43 milyon dolar seviyelerine çıktığını ifade ederek, "Türkiye genelinde 2009 yılında yaklaşık 13 milyon dolar seviyelerinde olan incir ihracatı bu yıl 43 milyon dolar seviyelerine çıkmıştır. Bu miktar olarak da, 18 bin tona tekabül etmektedir. 2014 yılında ülke genelinde rekor seviyeye çıkan Bursa Siyah İnciri ihracatı, birliğimizde de aynı başarı grafiğini yakalamıştır. Bu başarıyı gıda güvenliği ve kaliteyi artırarak korumamız gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

UYMSİB Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Salih Çalı'nın ardından konuşan Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Ümran Ertürk ise, projenin teknik detayları hakkında katılımcılara bilgi verdi. Daha sonra Dr Salih Çalı moderatörlüğünde, katılımcılardan gelen sorulara yanıtlar verildi; görüş alışverişinde bulunuldu.

İlgili Fotoğraflar