UYMSİB'DEN FİRMALARA YENİ İHRACAT STRATEJİLERİ GELİŞTİRECEK PROJE
UYMSİB Başkanı Dr. Salih Çalı, "URGE projemiz; ortak sorun, ortak fırsat ve ortak vizyon anlayışını geliştirerek, firmalarımızın yeni ihracat stratejileri geliştirmesine katkı sağlayacaktır” dedi.
Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi hakkındaki tebliğ kapsamında ‘Uluslararası Pazarlarda Gıda Güvenliği Farkındalık Projesi'ni (URGE) hayata geçiren Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği'nde İhtiyaç Analizi Nihai Rapor Değerlendirme Toplantısı yapıldı.
Uludağ İhracatçı Birlikleri binasında (UİB) gerçekleştirilen toplantıya, URGE projesinde yer alan firmalardan temsilciler katıldı. Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Uzman Yardımcısı Erkan Salur'un da iştirak ettiği toplantının açılışında konuşan UYMSİB Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Salih Çalı, küreselleşmenin işletmelerdeki rekabet stratejilerini ön plana çıkaran günümüz dünyasının en önemli gerçeği olduğunu söyledi. Ülkeler arasındaki ticaret şartlarının her geçen gün kolaylaşması ve piyasadaki firmaların çoğalmasıyla birlikte rekabetin artık çok daha çetin hissedildiğini belirten Salih Çalı, "Firmalarımızın, gelişmelere ayak uydurması için yeni rekabet stratejileri geliştirmeleri zorunlu hale gelmiştir. Bu kapsamda hazırladığımız URGE projemizin; ortak sorun, ortak fırsat ve ortak vizyon anlayışını geliştirerek, firmalarımızın yeni ihracat stratejileri geliştirmesine katkı sağlayacağına inanıyorum” diye konuştu.
HEDEF PAZARLAR BELİRLENİYOR
Analiz sonuçlarının paylaşılması ve gıda güvenliği açısından analiz edilen firmaların kurumsal kapasitesinin geliştirilmesi ile rekabet güçlerinin artırılmasına katkıda bulunacak faaliyet ve projelerin tanımlandığı toplantıda, potansiyel ülkeler ve kümenin bu ülkeler karşısındaki rekabet gücü incelendi.
URGE projesinin danışmanlık şirketinden M. Emin Ergün'ün, katılımcı firmaların eğitim ve danışmanlık ihtiyaç analizine ilişkin bir sunum yaptığı toplantıda ayrıca; gıda güvenliğinde kümenin yol haritasının belirlenmesi, dünyada ve Türkiye'de sektörün yapısı, analiz edilen firmaların gıda güvenliği açısından güçlü ve zayıf yönleri ile eğitim ihtiyaçları hakkında öneriler de ortaya konuldu.